logo

VAKSINOJE FËMIJËN PËR NJË
TË ARDHME PA SHQETËSIME!

A Ndodhin Ende Epidemitë e Sëmundjeve Infektive Midis Fëmijëve?

A e mbani mend jetën para shpikjes së vaksinave? Sigurisht që jo. Një botë pa vaksina është plotësisht e paimagjinueshme edhe për gjyshërit e fëmijëve tuaj, një epokë që jeton vetëm në historitë e të moshuarve dhe nëpër kopertinat e romaneve klasike. Një botë në të cilën sëmundje të tilla si poliomieliti, difteria dhe kolla e mirë pllakosën planetin dhe lanë pas viktima të panumërta. Në atë periudhë kohe, e vetmja garanci për t’u rritur i shëndetshëm dhe i lumtur ishte vetë rezistenca e organizmit (dhe pak fat), teksa shumë nga ata që mbijetuan bartën në moshën e rritur pasojat e këtyre sëmundjeve infektive, në formën e problemeve shëndetësore kronike dhe aftësive të kufizuara. Shpikja e vaksinave ndryshoi botën për më mirë dhe e bëri atë që ne njohim sot - veçanërisht në betejën me pandeminë e Koronavirusit, në të cilën rikonfirmuam rëndësinë e vaksinave. Deri vonë, kujtimet e botës para vaksinave ishin fshirë nga kujtesa kolektive, si dhe nga sëmundjet të cilat ishin parandaluar me sukses. Sidoqoftë, edhe pse vaksinat kanë parandaluar me sukses për disa gjenerata shpërthimet e sëmundjeve, kjo nuk do të thotë se këto sëmundje në të vërtetë janë çrrënjosur. Ulja e niveleve të vaksinimit rrit probabilitetin e kthimit të secilës prej sëmundjeve "të harruara". Për fat të mirë, ato janë ende lehtësisht të parandalueshme – falë vaksinimit.

Sot, një vaksinë e vetme mund të parandalojë deri në gjashtë sëmundje infektive: difterinë, tetanozin, pertusisin, poliomielitin, hepatitin B dhe Infeksionet nga Haemophilus Influenzae tip B. Edhe pse të gjitha këto semundje tingëllojnë si relike nga shekujt e kaluar, simptomat e tyre janë reale, dhe pasojat janë të rënda. Difteria është një infeksion që prek më shpesh fytin dhe bajamet. Karakterizohet nga njolla të bardha dhe blu në fyt, të cilat mund të shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje. Tetanozi është vazhdimisht i pranishëm në mjedisin tonë natyror dhe merret përmes një prerjeje ose një infeksioni të hapur të plagës. Tetanozi shfaqet përmes spazmave të muskujve që fillojnë në nofull e qafë dhe, nëse nuk trajtohet në kohë, mund të çojë në vdekje.

Një emër tjetër për Pertusis është kolla e mirë. Emrin e dytë e mori sipas tingullit shpues, të lartë të prodhuar nga pacienti kur përpiqet të marrë frymë pas kollitjes së rëndë. Përveç sulmeve të forta të kollës, pertusis tek foshnjet mund të shkaktojë pneumoni dhe kolaps të mushkërive. Poliomieliti është një sëmundje shumë ngjitëse që prek sistemin nervor qendror dhe trurin, e cila gjithashtu mund të çojë në paralizë të rëndë dhe të përhershme. Hepatiti B prek mëlçinë dhe karakterizohet nga zverdhja e lëkurës. Është interesante të theksohet se gati gjysma e të prekurve nuk shfaqin ndonjë simptomë; megjithatë, kjo nuk do të thotë që sëmundja nuk do të shkaktojë edhe në rastin e tyre një infeksion kronik. Infeksioni me bakteret Haemophilus influenzae tip B mund të shkaktojë meningjitin, inflamacionin e trurit dhe palcës kurrizore i cili mund të çojë në shtrim në spital, dhe mund të jetë kërcënues për jetën, pavarësisht çdo trajtimi të mundshëm. Po, të gjitha këto sëmundje ende ekzistojnë; sidoqoftë, sado të frikshme që mund të tingëllojnë, ato janë të pafuqishme ndaj një gjëmbi të vogël - vaksinës. Ndiqni protokollin e imunizimit të foshnjës suaj dhe në rast dyshimi, këshillohuni me mjekun tuaj, në mënyrë që të mos humbisni mundësinë për të mbrojtur fëmijën tuaj.

Ky tekst është shkruar në bashkëpunim me Sanofi Pasteur MAT-AL-2100058-1.0-04/2021

Nëse kërkon të informohesh për më të rejat për
shëndetin bëj Subcribe tek Newsleter i jonë

MAT-AL-2100060-1.0-07/2021